<

De Zelftest

Vul deze zelftest in en ontdek of mediation een manier is om uw conflict op te lossen. Denk niet na over wat de ander zou denken en willen, maak de afwegingen geheel vanuit uw eigen gezichtspunt.

Bent u bereid mee te werken aan een oplossing die in onderling overleg tot stand komt?

Ja, want:
ik zie wel mogelijkheden voor een redelijke oplossing
ik heb belang bij een snelle oplossing
ik heb nog vaker met de andere partij(en) te maken
ik wil graag een oplossing op maat waar ik zelf invloed op heb
het gaat mede om communicatiestoringen
ik denk dat in mediation ook andere conflicten die ik met de
      wederpartij heb, kunnen worden opgelost
het kan wellicht aanzienlijke (proces)kosten besparen

Nee, want:
ik vind het erg belangrijk dat de rechter zich over deze zaak
      uitspreekt
een eerdere mediation poging is mislukt en ik wil het niet nog eens
ik zie geen enkele mogelijkheid tot onderhandelen, omdat…

Ik twijfel, want:
ik weet niet precies waar wij aan beginnen
ik weet niet hoeveel ruimte er is om te onderhandelen
ik vind het moeilijk om met de wederpartij om de tafel te zitten
ik weet niet of de andere partij wel wil meewerken
ik zie weinig mogelijkheden

Bent u het bij ´ja´ eens met een of meer van de genoemde argumenten,  dan is mediation een mogelijkheid voor het oplossen van het conflict.

Twijfelt u, of wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op om te  overleggen of mediation zich leent voor het oplossen van uw conflict.

Veel gestelde vragen

Wie ziet er op toe dat de gemaakte afspraken worden nagekomen?

De afspraken worden schriftelijk vastgelegd. Het is niet onge-bruikelijk dat partijen in hun afspraken een evaluatietijdstip opnemen. Soms willen partijen dat de mediator daarbij aanwezig is. Als één partij zich niet aan de afspraken houdt kan de andere partij in het uiterste geval nakoming van de afspraken eisen via de rechter.

Is het voorstel voor mediation niet een zwaktebod?

Nee, integendeel. Het voorstel om een mediation traject in te gaan laat zien dat de wens bestaat om alsnog in een gestructureerd proces van onderhandelen zelf tot een oplossing te komen. Een mediation poging verslechtert uw positie bij de rechter niet. U geeft geen standpunten of argumentatie weg met een mediation poging. Wat er in de mediation ter tafel is gekomen mag niet aan de rechter worden overgebracht. Alles wat naar voren komt is en blijft vertrouwelijk. Beide partijen beloven dit aan elkaar voordat een mediation van start gaat. Als tijdens de mediation blijkt dat een oplossing niet gevonden kan worden, staat de weg naar de rechter of arbiter nog altijd open.

Kun je verplicht worden om aan een mediationtraject deel te nemen?

Deelname aan een mediation gebeurt op basis van vrijwillig-heid. Steeds vaker stelt de Arbo-arts bij ziekteverzuim mediation voor als er sprake is van een arbeidsconflict.
Werkgever en werknemer moeten volgens de wettelijke regels meewerken aan redelijke voorstellen die de re-integratie kunnen bevorderen. Het is dan ook aan te raden om mediation een kans te geven en voor een eerste gesprek met de andere partij en de mediator aan tafel te gaan zitten. Soms is de twijfel of mediation zinvol is, gebaseerd op een vooroordeel of op onbekendheid met mediation.