Wat is mediation?
Mediation is het door partijen zelf gezamenlijk oplossen van hun conflict(en) via bemiddeling door een onafhankelijke derde, de mediator.
Ook als uw procedure bij de rechter al loopt, kunt u nog kiezen voor mediation. Wie weet komt u er toch nog samen met die ander uit. Dit is niet onwaarschijnlijk, want jaarlijks worden honderden procedures gestopt, omdat partijen er met een mediator in zijn geslaagd om naar ieders tevredenheid een oplossing te vinden.
Partijen: particulieren, ondernemers, bestuurders, (vertegenwoordigers van) bedrijven, overheden, stichtingen, verenigingen en andere rechtsvormen. Kortom, iedereen of iedere organisatie kan een partij zijn in een conflict, dus ook in een mediation.
Zelf: ú zorgt voor de inhoud van het gesprek door het uitspreken van verlangens, wensen, emoties, feiten, argumenten, voorstellen en tegenvoorstellen.
Gezamenlijk: u zit letterlijk met elkaar om tafel en u bespreekt samen alle aspecten en achtergronden van het conflict en de oplossingsvoorstellen.
Oplossen: voor bijna elk conflict is (toch nog) een oplossing te vinden die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar of zelfs aantrekkelijk is.
Conflict(en): in principe kunt u voor mediation kiezen in alle soorten conflicten waarvoor u ook een juridische procedure kunt aanspannen, met uitzondering van strafzaken en vreemdelingenzaken.
Bemiddeling: de mediator bemiddelt, dat wil zeggen dat hij de gesprekken zo begeleidt dat de partijen tot overeenstemming kunnen komen. De mediator levert geen inhoudelijke bijdrage en spreekt ook geen oordeel uit. Hij zorgt er wel voor dat de oplossing op uitvoerbaarheid wordt getoetst.
Onafhankelijke derde: de mediator heeft met geen van de partijen voorafgaand aan de mediation een zakelijke of persoonlijke relatie.
De mediator: is iemand die de kennis en vaardigheden heeft om een mediation tot een goed einde te brengen. Hij kan bijvoorbeeld onderhandelingen leiden en begeleiden en schijnbaar vastgelopen conflicten weer in beweging krijgen.