Wanneer Mediation?

In principe lenen alle grote en kleine(re) conflicten zich voor mediation. Het maakt niet uit of het gaat om conflicten tussen kleine of grote onder-nemingen, arbeidsgeschillen, familiezaken, burenruzies, consumenten-zaken of om conflicten met de overheid. Het soort conflict bepaalt dus niet het succes van de mediation. Wat dan wel?

Al jaren wordt bijgehouden hoe mediations verlopen. Hieruit blijkt dat er een paar factoren zijn die in hoge mate bepalen of er een oplossing wordt gevonden. Die factoren hebben te maken met de motieven waarom mensen voor mediation kiezen:

• Snel een oplossing Een mediation wordt gemiddeld binnen enkele maanden afgerond, soms zelfs binnen enkele weken of door een enkel gesprek van een paar uur.

• Alles in eigen hand houden Dit is een van de kernpunten van mediation. Niet de mediator, niet de advocaten, niet de rechter of wie dan ook bepaalt wat er in de overeenkomstkomt. Dat doet u zelf, samen met de ander natuurlijk.

• Maatwerk Een gerechtelijke procedure richt zich op de juridische aspecten van een conflict. Tijdens mediation kan een oplossing gezocht worden voor alles wat met het conflict te maken heeft.

• De relatie behouden Tijdens mediation krijgt eenieder de gelegenheid om alles uit te spreken en uit te praten. Daarna kunt u samen de oplossing zoeken. Op deze manier kan de persoonlijke en/of zakelijke relatie worden behouden of minimaal op een goede manier worden afgesloten.

Zelfs als u slechts één van deze motieven hebt, is er al een grote(re) kans op een succesvol verloop van de mediation. Eén belangrijke succesfactor is hier nog niet genoemd: de bereidheid om met de andere partij te onderhandelen. Een struikelblok is vaak dat de een denkt dat de ander niet wil onderhandelen.

Mediation is niet in alle gevallen zinvol of kansrijk. Deze vorm van conflictoplossing is waarschijnlijk geen goed alternatief als:

• u al vóór de procedure zonder succes hebt geprobeerd de zaak door mediation op te lossen;

• u een principiële en openbare uitspraak wilt over een juridisch punt (bijvoorbeeld over de geldigheid van Algemene Voorwaarden).

di

 

De uitgangspunten van Mediation


86 procent van de Mediation-zaken (bron NMI onderzoek april 2010), krijgt een geheel of gedeeltelijke goede afloop. Dit succes wordt voor een belangrijk deel bepaald door de motieven van u en de andere partij om voor mediation te kiezen. Maar ook de onderstaande strikte uitgangs-punten spelen een belangrijke rol.

Deelname aan de mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.


Als u eenmaal voor mediation hebt gekozen, dan kunt u niet zo maar wegblijven van een bespreking. Een mediation wordt altijd in gezamenlijk overleg, dus tijdens een bespreking beëindigd.

Mediationovereenkomst

Tijdens de eerste bijeenkomst bespreekt de mediator de mediationprocedure met u en de andere partij(en). Vervolgens ondertekenen alle partijen een mediationovereenkomst waarin de taken en verplichtingen van alle betrokkenen zijn vastgelegd.

Duur Mediaton


Hoeveel gesprekken er worden gevoerd en over welke periode, hangt af van de situatie. Veel mediations worden binnen een maand afgerond. Het is aan de partijen en de mediator om ervoor te zorgen dat de mediation niet langer dan drie maanden duurt. In uren duurt een mediation gemiddeld zeven uur. Bestuurszaken, belasting-zaken en kantonzaken duren meestal korter en gecompliceerde zaken langer.
Bij complexe commerciële zaken of als er veel partijen bij betrokken zijn, kan voor een eendaagse mediation onder begeleiding van twee (of meer) mediators worden gekozen.